X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
11/10/2017 |  10:56 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Пољопривредницима у Требињу помоћ од укупно 50.500 КМ (ВИДЕО)

У Градској управи Требиње данас су потписани уговори са 29 индивидуалних пољопривредних произвођача са овог подручја којима је Град, посредством требињског Аграрног фонда, одобрио укупно 50.500 КМ неповратних средстава за помоћ у производњи за ову годину.
Аграрни фонд - Требиње уговори - Фото: РТРС
Аграрни фонд - Требиње уговориФото: РТРС

Од укупно 51 апликанта, 29 је испунило услове позива за додјелу мини-грантова које је Аграрни фонд расписао и који ће добити од 1.500 до 2.500 КМ за развој и унапређење пољопривредне производње, за опремање пољопривредних газдинстава новом опремом или за доградњу и адаптацију објеката, те набавку механизације.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је након потписивања уговора да је ово само једна од помоћи пољопривредним произвођачима, напомињући да ће онима који буду искористили средства на квалитетан начин, давати додатна средства већ од фебруара сљедеће године.

"На овај начин, Град Требиње је показао да је било оправдано оснивање Аграрног фонда. Препознали смо све пољопривредне произвођаче и изашли им у сусрет. Постоји још људи који нису укључени у јавни позив и очекујемо да ће и они у наредном периоду аплицирати", навео је Петровић.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина, који је потписао уговоре са апликантима, истакао је да је ово први програм фонда, те да су новчана средства додијељена за унапређење развоја пољопривредне производње и унапређење пољопривредних газдинстава."Средства ће, између осталог, бити утрошена за подизање нових пластеника, за набавку ситне механизације, адаптацију објеката за узгој стоке", напоменуо је Дутина и рекао да су апликанти људи који су незапослени и посједују регистрована пољопривредна газдинства, комерцијална или некомерцијална, а имају до 40 година.

Он каже да су и старија лица аплицирала и да их нису одбили, јер је ријеч о озбиљним произвођачима.

Средства ће бити уплаћена у петак, 13. октобра.

Пољопривредни произвођачи су захвалили Аграрном фонду и Граду Требињу за помоћ, наводећи да је ово први пут да добијају помоћ на овакав начин.

"Не можемо ни описати колико нам значе ова средства, посебно јер су неповратна", рекао је Раденко Иванковић, који се бави пчеларством.

Он каже да му је добрено 1.800 КМ, које ће утрошити за куповину врцалице и кошница.

Цвјећар Миљан Булут добио је 1.700 КМ и каже да много значе "отворена врата" Аграрног фонда, новчана помоћ и савјети.

Извор: РТРС, СРНА