X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Квадрат на знање
12:30 | четвртак, 22. Фебруар
Квадрат на знање: Бранка Бјелејац - ратна сјећања једне учитељице
Када сам упознала Бранку Бјелајац из Бањалуке, некадашњу учитељицу, ратну и поратну, партизанку чврсто утемељену у својим ставовима од којих не одступа упркос поодмаклој старости, осјатила сам огромно поштовање! Кад је испричала своју животну причу - одрастање у Поткозарју, познавање др Младена Стојановића, школовање, очево заробљавање, ратно учитељовање, боравак у партизанима и све остало што рат и вријеме након њега носе, осјетила сам дивљење! Како и не бих, када жени која је ђаке и клупу оставила иза себе прије много деценија и сада заиграју очи, а глас постане оштар као бритва кад прича о образовању- шта ваља, али и шта би требало промијенити зарад добробити друштва, А опет, када прича о својим ђацима, тај бритки глас добија огромну дозу топлине. Бранка Бјелајац- једна учитељска прича.
Српска Данас
17:00 | четвртак, 22. Фебруар
Српска Данас: Информативна емисија
Парламент Српске расправљао о Закону о заштити жртава ратне тортуре - која права гарантује овој популацији? Може ли се високо образовање прилагодити тржишту рада? Који образовни профили недостају у Српској? Да ли су дипломци довољно ангажовани у тражењу посла, а колико им у томе помажу држава и друштво? Да ли је неусклађеност образовања и тржишта рада главни узрок незапослености младих у Српској? Шта је Српска понудила на Међународном сајму туризма у Београду?
Бањалучка панорама
17:50 | петак, 23. Фебруар
Бањалучка панорама: Шест милиона за пет капиталних пројеката !
Обновљен друштвени дом у Драгочају - мјештани су добили простор за састанке, свечаности и друге активности важне за друштвени живот суграђана. По први пут системски се ради и на развоју школског спорта - повећан буџет за 250.000 марака којим ће бити обухваћено око 10.000 ученика бањалучких основних школа. Бањалучанке нижу успјехе и у кик боксу - чланице бањалучког Борца освојиле су три медаље на Европском купу одржаном у Карловцу.
Пост фактум
21:15 | петак, 23. Фебруар
Пост фактум: О оптужбама за непотизам у МИП-у БиХ и ефектима текстова "Гардијана" о РС
Предавач на катадри за Европску историју Универзитета у Регензбургу Дарио Видојковић и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић анализирају резултате рада Министартва спољних послова БиХ у домену заштите интереса Републике Српске, тврдње да је планирана вјежба НАТО-а недалеко од Бањалуке и ефекте писања "Гардијана" о наводном прекомјерном наоружању полиције Републике Српске.
Протокол
22:05 | петак, 23. Фебруар
Протокол: Спољно - политички магазин
Ситуација у Сирији се додатно компликује. У помоћ Курдима у борби против Турске стигле су снаге лојалне Башару ел Асаду. Анализирамо, може ли сиријски грађански рат да прерасте у регионални сукоб? Италија почетком марта излази на биралишта. Борба се води између популистичког покрета "5 звјездица" и неуништивог Силвија Берлусконија, а пресудну улогу имаће сиромашни југ земље.
Људовање
23:20 | петак, 23. Фебруар
Људовање: У Људовању гледајте...
Александар Павић је човјек који је имао избора. Одрастао је и школовао се у Америци, дипломирао на Берклију, могао бирати будућност Американца из више средње, чак високе класе, и приуштити себи све оно што су нам наметнули као „западне вриједности“. Александар Павић изабрао је судбину народа из којег је потекао, да с њим дијели зло и мрвице добра једва видљиве на пољима колективне српске несреће и страдања. Питаћемо га какве су то „протестантске“ вриједности у име којих се морамо одрећи старих завјета, Светосавског и Косовског. Питаћемо и како је Америци и Западу успјело да сатанизује и десеткује читав један народ и замало га прогласи геноцидним, како новац и моћ утиче на неке људе и шта су све појединци у стању да учине за златни сат и тапшање по рамену. Овог петка са нама је Александар Павић, човјек који је имао прилику да из прве руке види и осјети оно што би сви одавно требало да схватимо и знамо.
Разговор са...
21:10 | субота, 24. Фебруар
Разговор са...: Љиљаном Стјепановић
Љиљана Љиља Стјепановић још као цурица је сањала о глумачком позиву, а за све је крив ванвременски умјетник кога и данас радо гледају нове генерације, Чкаља. Када га је први пут видјела на телевизији, била је очарана њиме и знала је шта ће радити у животу. У каријери дугој скоро 5 деценија, што на сцени, што испред камера, позната глумица удахнула је многе животе, одигравши око 150 улога. Како сама каже, била је и краљица и домаћица, и мајка и немајка, те проститутка и шта све не. Животном улогом сматра Радојку из серије која се емитије на Радио – телевизији Републике Српске “Село гори, а баба се чешља”. Глумила је и поломљених ребара и под температуром 40. Публика је аплаузом све лијечила.